Co jeść, żeby nie mieć raka?

zdrowa żywność owoce i warzywa

Nowotwory to jedne z największych współczesnych zagrożeń dla człowieka. Można jednak się przed nimi chronić, obniżając ryzyko ich wystąpienia poprzez odpowiednią, zbilansowaną dietę. O tym, co dokładnie warto jeść – dziś w naszym artykule!

Rak to smutna i straszna wizja dla każdego człowieka. Może zaatakować niespodziewanie i ostatecznie spowodować nawet śmierć. Światowe organizacje zajmujące się zdrowiem zgodnie stwierdzają, że aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia u nas raka, wystarczy odżywiać się prawidłowo. Ale co to znaczy prawidłowo? Jakie produkty pomogą zachować nam prewencję?

O tym, dziś w naszym artykule:

 kurkuma przyprawa i korzeń

KURKUMA – cudowna przyprawa

Ta niezwykła przyprawa o żółtej barwie pomoże chronić nas przed zmianami nowotworowymi. Naukowcy potwierdzają, że kurkuma wykazują właściwości przeciwrakowe w obrębie piersi, okrężnicy, prostaty oraz płuc. Dzięki temu, że kurkuma wykazuje właściwości zabijające komórki nowotworowe, jest również stosowana podczas chemioterapii – jako skuteczny dodatek do leków. Ponadto mówi się również o tym, że kurkuma połączona z pieprzem jeszcze bardziej zwiększa swoje zdolności antyoksydacyjne. 

OLIWA Z OLIWEK – warto jej używać

W przeciwieństwie do olejów, oliwa z oliwek wykazuje właściwości antynowotworowe. Mówi się, że to właśnie dzięki niej w krajach śródziemnomorskich (gdzie oliwa z oliwek króluje na stołach mieszkańców) odnotowuje się bardzo niski odsetek zachorowalności na raka. Oliwa ta posiada w swoim składzie wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyoksydantów. Składniki te z kolei działają pozytywnie na strukturę obronnych komórek ludzkiego organizmu.

 czerwone wino w kieliszku w ogrodzie

WINO CZERWONE – trunek dobry na wszystko

O czerwonym winie można powiedzieć, że jest nie tylko pysznym dodatkiem do wykwintnych kolacji, ale również bardzo dobrze działa na serce i układ krążenia. Zaskakujące są jednak właściwości przeciwnowotworowe czerwonego wina – jednak wyłącznie wytrawnego i półwytrawnego. Warto wiedzieć, że wino wzmacnia odporność organizmu, a co za tym idzie – uodparnia go na zmiany rakowe.